top of page

H  Σκήτη Αγίου Ανδρέα, επονομαζόμενη Σεράγι (από τη πρόταση Σέι-ραη που σημαίνει κατά τους Ρώσους «ούτος ο 

Παράδεισος», βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις Καρυές. Είναι κτισμένη σε μορφή ενιαίου συγκροτήματος στη θέση της παλαιάς μονής του «Ξύστρη» ή «Ξέστου».

Μέχρι τον 17 ου αιώνα ήταν κελλί του Αγίου Αντωνίου. Σ’αυτό το κελλί εγκαταστάθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα ο παραιτηθής Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άγιος Αθανάσιος Πατελλάρος.

Το 1763 ήρθε στο κελλί άλλος παραιτηθής Οικουμενικός

Πατριάρχης, ο Σεραφείμ ο Β΄. Το 1768 κατεδάφισε το κελλί και έκτισε καινούριο το οποίο αφιέρωσε στον Μέγα Αντώνιο και στον Απόστολο Ανδρέα. Ο Σεραφείμ έκτισε ναό προς τιμή του Αποστόλου Ανδρέα ο οποίος είναι μικρογραφία του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολη. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπια αυτού του ναού. 

Το 1841 παρέλαβαν το κελλί οι Ρώσοι μοναχοί

Βησσαρίων και Βαρσανούφιος. Το 1849 με πατριαρχικό σιγίλλιο ανακηρύσσεται σε κοινοβιακή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Στις αρχές του 20ου αιώνα είχε 800 μοναχούς. Το Κυριακό της Σκήτης του 

Ι. Σκήτη

Αγίου Ανδρέα

Αγίου Ανδρέα, άρχισε να οικοδομείται από Ρώσους μοναχούς το 1842.Η ανοικοδόμηση του διήρκησε 58 χρόνια. Εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ τον Γ' το 1900. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. Έχει μήκος 60 μέτρων , πλάτος 33 και ύψος 29 μέτρων . Σε τμήμα της Σκήτης που προορίζεται για αρχονταρίκι, λειτουργεί από το 1953 η Αθωνιάδα σχολή . Η δυτική πτέρυγα όπου βρισκόταν η βιβλιοθήκη της, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1958.Το 1971, εκοιμήθη ο τελευταίος μοναχός της παλαιάς συνοδείας, ο μοναχός Σαμψών. Το 1992, μετά από 20 χρόνια εγκατάλειψης, εγκατασταθη καινούρια, Ελληνική συνοδεία και το 2001 προετέθησαν αρκετοί νέοι μοναχοί, με Δικαίο τον Προηγούμενον Πατέρα Εφραίμ. Στη Σκήτη υπάρχουν λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα. Είναι εξάρτημα της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.

bottom of page